Fakta om analsex

Termen analsex refererar vanligtvis till den sexuella akt som inbegriper penisens penetration i anus på en sexpartner. Men analsex kan också innebära andra aktiviteter som inbegriper oralsex vid och i anus, fingersex och även föremål som förs in i anus.

Även om analsex är stimulerande för många, genom prostatastimulering för män och klitoris- och g-punktsstimulering hos kvinnor, finner andra det smärtsamt och i vissa fall mycket smärtsamt. Glidmedel är a och o för att se till att analsex över huvud taget kan ske eftersom ringmuskeln och ändtarmen inte kan producera ett eget underlättande sekret. Analsex räknas som en sexuell aktivitet som har en hög risk, men om båda gett sitt fulla och otveksamma medgivande samt använder alla sorters säkerhetsåtgärder, i form av hygien, skydd för överförbara sjukdomar och glidmedel, så kan det vara en njutning för båda.

Historik

Historiskt sett har analsex förknippats med manlig homosexualitet, men för många homosexuella män ingår inte anal penetration i deras sexuella akter. Mycket tyder på att antikens analsex var vanligt och förutom homosexuell analsex så användes analsex som en sorts preventivmedel även i heterosexuella förhållanden. Vid denna tid betraktades homosexualitet som en högt uppsatt form av relation och pederasti (äldre och yngre mans sexuella relation) var accepterat och kan till och med ha uppmuntrats. Konstnärliga utsmyckningar från antiken framställer analsex mellan både hetero- och homosexuella par.
I de flesta av de västerländska länderna har sedan analsex inneburit ett generellt tabu sedan medeltiden.