Så används en analplugg

En analplugg är en sexleksak designad för att föras in i analen och en bit in i ändtarmen. På vissa sätt kan den liknas vid en dildo, men den är avsevärt kortare. Det finns olika längder, tjocklekar, strukturer och utseenden att välja mellan. En viktig detalj är att en analplugg också bör vara försedd med ett litet handtag, eller helst en delad och större ände, av den anledningen att den inte får försvinna upp i tarmen.

När något förs upp i vaginan, kan man med säkerhet veta att det inte kan komma längre upp än livmoderhalsen. Men när något förs upp i ändtarmen kan det vandra längre upp i den riktiga tarmen, vilket måste undvikas. Av denna anledning är de flesta analpluggar designade för att förhindra detta.

Hygien och rätt glid

Precis som med andra sexuella aktiviteter som inbegriper anal penetration, som exempelvis analsex, så krävs det en relativt stor mängd glidmedel och ett långsamt och försiktigt införande och uttagande av en analplugg. Analpluggar förses ofta med en kondom för hygienens skull och för att lätt kunna få bort den eventuella avföring den kommer i kontakt med. Men din analplugg bör ändå inte delas med andra människor för att undvika risken för överförbara sjukdomar. En analplugg har fler användningsområden än endast anal stimulering och kan användas för att även stimulera vaginan.

Stor variationsrikedom

Analpluggar finns i en mängd olika varianter av färg, form, storlek och struktur. Vissa sorters analpluggar är designade att efterlikna penis och del kan vara räfflade eller vågformade. Majoriteten av alla analpluggar är dock formade så att de har en smal topp, är större på mitten och har en skåra som håller den på plats när den väl är införd samt en delad ände för att undvika att hela analpluggen glider upp i tarmen. De analpluggar som är av den sorten att de är långa, rörliga och böjda är designade för att penetrera även den s-formade kurva som följer efter ändtarmen.

Analpluggar är tillverkade av olika sorters material, men det vanligaste är latex. Andra analpluggsmaterial är exempelvis silikon, kloroprengummi, trä, metall, glas och sten. Silikon har den fördelen att den kan desinficeras i kokande vatten. Det finns också analpluggar som har lite överraskande egenskaper som till exempel ejakulerande analpluggar som sprutar vatten eller någon trögflytande vätska upp i ändtarmen. Dessutom finns vibrerande analpluggar och analpluggar som kan minska och öka i storlek. Vissa analpluggar är speciellt designade för män för att stimulera prostatan. Andra analpluggar är tillverkade med lång päls eller någon slags simulerad djursvans som är fäst vid basen på analpluggen.

Analjuveler

Analpluggar kan föras in och ut för sexuell njutning och för den typen av aktivitet kan räfflade analpluggar öka njutningen. “Analjuveler” (eng. anal jewelry) är en typ av analplugg där den knubbiga delen är införd i anus och den delen som kvarstår utanför kroppen är utsmyckad.
De flesta analjuvelerna är gjorda av rostfritt stål och har oftast någon typ av falsk ädelsten eller en utsmyckad liten detalj. Analjuveler är till sin utformning knubbig i änden och ger en känsla av fyllnad i anus, men analjuveler är mer till för “show” än för njutning.

Risker

Riskerna med all sorts anal penetration är förslappning av ringmuskeln. Men regelbundna knipövningar ( se “kegel exercises”) kan hjälpa till att hålla ringmuskeln i en normal form. Se alltid till att din analplugg är försedd med de egenskaper som gör att de inte kan försvinna upp i ändtarmen.